Buikpijn en zwanger: Wanneer moet je je zorgen maken?

Je zwangerschaps is een tijd vol veranderingen, maar misschien ook wel vol met spannende momenten. Iets wat veel voorkomt tijdens de zwangerschap is buikpijn. Hoewel buikpijn en zwanger zijn vaak hand in hand aan kan het voor wat onrust zorgen. Het is goed om te weten wat normaal is en wanneer je misschien toch beter even de verloskundige kunt bellen. In deze blog neem ik je mee in wat verschillende oorzaken van buikpijn tijdens je zwangerschap. Ik geef meteen richtlijnen wanneer je aan de bel moet trekken én wanneer niet.

Wil jij goed voorbereid je bevalling in? Lees dan hier alle informatie over mijn online zwangerschapscursus “Oh my birth”.

Oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap

  1. Normale zwangerschapskwaaltjes: Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Zo rekken bijvoorbeeld je banden en spieren rond je baarmoeder uit. Dit kan leiden tot ligamentpijn. Een scherpe en stekende pijn die je voelt in je onderbuik of rug. Geen reden om je zorgen te maken.
  2. Bracton hicks: Deze mooie engelse term zegt niks anders dan “valse weeën” of “Oefen weeën”. Ze zijn vaak ongemakkelijk, maar niet echt pijnlijk. Gedurende de zwangerschap kunnen ze toch wat pijn veroorzaken, omdat ook deze oefen weeën vaak sterker worden gedurende je zwangerschap vordert. Dit hoort er allemaal bij en is ook geen reden tot zorgen.
  3. Buikpijn door spijsverteringsproblemen: Alle schommelingen in je hormoonhuishouding tijdens je zwangerschap kunnen je spijsvertering vertragen. Hierdoor kun je last krijgen van gasvorming, een opgeblazen gevoel en constipatie. Deze klachten kunnen zich uiten als buikpijn en zijn meestal onschuldig. Neemt niet weg dat het wel zeer ongemakkelijk kan zijn.

Al de bovengenoemde oorzaken zijn geen reden tot zorg. Maar tijdens je zwangerschap geldt voor alles: Maak je je zorgen bel dan je verloskundige of huisarts.

Wanneer maak je je wel zorgen over buikpijn tijdens je zwangerschap?

  1. Ernstige of aanhoudende pijn: Als de buikpijn ernstig is, uit het niks komt opzetten of lang aanhoudt is het belangrijk dat je medische hulp inschakelt. Dit kunnen tekenen zijn van ernstige zwangerschapscomplicaties.
  2. Buikpijn gecombineerd met andere symptomen: Als je buikpijn gepaard gaat met andere symptomen zoals bloedingen, koorts, braken of pijn bij het plassen is het ook weer belangrijk om medische hulp in te schakelen.
  3. Buikpijn en regelmatige contracties: Als je buikpijn ervaart in combinatie met regelmatige contracties die niet afnemen is het ook noodzaak om hulp in te schakelen. Dit kan voornamelijk zorgen zijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.

Zelfzorg en preventie

Hoewel buikpijn tijdens de zwangerschap er vaak een beetje bijhoort en je niet overal invloed op hebt, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de klanten te minimaliseren:

  • Hydratatie: Drink voldoende water om constipatie en een opgeblazen gevoel te voorkomen.
  • Gezonde voeding: Eet kleine, frequente maaltijden en vermijd voedsel dat gasvorming bevordert.
  • Rust en ontspanning: Vermijd overmatige inspanning en neem de tijd om te rusten en te ontspannen.

Ben jij benieuwd hoe je op een leuke manier je bevalling kunt opwekken? Lees dan SNEL deze blog!

Conclusie

Buikpijn tijdens de zwangerschap is vaak een normaal onderdeel van het proces, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de signalen die kunnen wijzen op iets ernstigers. Als je twijfelt of je je zorgen moet maken, is het altijd het beste om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Je gezondheid en die van je baby staan voorop, dus neem geen risico’s en zoek tijdig medische hulp als dat nodig is.

Heb je nog vragen over buikpijn tijdens je zwangerschap?

Of andere gerelateerde vragen? Neem dan contact met me op via deze link. Ik help je graag verder.

Liefs,
Sabine

Laat een reactie achter